piątek, 13 września 2019

Codzienne rytuały- tea time

W każdym dniu powinniśmy znaleźć chwilę na małe przyjemności. Takim moim momentem wytchnienia, jest czas na popołudniową filiżankę ulubionej herbaty.


Dzisiaj chciałabym przybliżyć Wam nieco bliżej historię tak znanego na całym świecie napoju. Herbata na początku traktowana była jako lek, dopiero z biegiem czasu stała się popularnym napojem. 

Skąd się wzięła nazwa herbata ?
Jeden z Cesarzy chiński Shennong odkrył uzdrawiającą i oczyszczającą organizm cudowną roślinę - herbatę i nazwał ją Cha.


Jakie mamy rodzaje herbaty:

Herbata czarna to najbardziej znany rodzaj herbaty. Poddawana jest  procesowi pełnej fermentacji (utleniania). Herbata czarna jest często mieszana z innymi roślinami, by uzyskać napój o innym smaku. Najbardziej popularnym przykładem będzie tu herbata Earl Grey, która przygotowywana jest z mieszanki herbaty czarnej z olejem z bergamotki.

Herbata zielona to druga z najbardziej znanych rodzajów herbaty. Nie podlega ona jednak  procesowi fermentacji (albo podlega mu bardzo krótko), dzięki czemu zachowuje ona większość chemicznych właściwości świeżych liści. Kolor herbaty zielonej znacząco różni się od koloru herbaty czarnej. Napój zwykle przybiera kolor słomkowy lub jasnozielony.

Herbata pu erh - herbata czerwona, ten rodzaj powstaje po procesie utleniania który przechodzi w  proces właściwej fermentacji, w wyniku której powstaje bardzo aromatyczna herbata o ciemniejszym kolorze niż czarna herbata i smaku.

Herbata biała jest przyrządzana z pąków liści lub młodych liści, które nie podlegają fermentacji. Dzięki temu jest ina  najbardziej delikatną odmianą herbaty. Wbrew nazwie, kolor zaparzonego naparu wcale nie jest biały, a bladożółty. Jej nazwa z kolei odnosi się do srebrnobiałych włosków nieotwartych jeszcze pąków rośliny, co nadaje roślinie biały wygląd.


Jakie mamy sposoby parzenia herbaty?

Czarna herbata- należy ją zaparzać od 3 do 5 minut, zalewając herbaciane liście wodą o temperaturze 100°C. Nie powinno parzyć się jej dłużej niż pięć minut, gdyż po tym czasie z herbaty wytrącają się związki taniny i teobromina, które negatywnie wpływają na przewód pokarmowy.

Zielona herbata - wymaga parzenia do 3 minut w wodzie o temperaturze od 60°C do 80°C. Wyższa temperatura niszczy właściwości zielonej herbaty i powoduje, że napój jest gorzki. Odpowiednio zaparzone liście zielonej herbaty mogą być wykorzystane nawet trzy razy bez utraty jakości, aromatu i smaku.

Oolong- ten typ herbaty parzy się  w temperaturze 90°C przez 3 - 4 minuty. Te same listki mogą być zaparzane nawet czterokrotnie. Ważne, by parzyć je w dzbanku, gdyż liście muszą mieć dużo przestrzeni, by się rozwinąć i nasycić napój aromatem.

Biała herbata- można ją parzyć trzykrotnie, każdorazowo po  5 – 7 minut w temperaturze 85°C.

Pu-Erh - Czerwoną herbatę parzy się przez 3 minuty w temperaturze 90-100°C. Pu-Erh można parzyć wielokrotnie, gdyż przy każdym kolejnym parzeniu napar nie traci swojej wysokiej jakości.

 
Najczęściej stosowane dodatki do herbaty:

  • cukier -  można dodawać wyłącznie do niektórych herbat czarnych, nigdy zaś do białych, czy zielonych. 
  • mleko, należy nalać je do filiżanki przed wlaniem naparu. Mleko komponuje się jedynie z herbatami cejlońskimi oraz indyjskimi.
  • miód- nie tylko eliminuje z napoju charakterystyczną goryczkę, która nie wszystkim odpowiada, ale także podnosi odporność organizmu. Tutaj ważna uwaga - dodawanie miodu do gorących płynów to błąd. W temperaturach wyższych niż 40 stopni ten słodki nektar traci swoje zdrowotne właściwości.
  • goździki- najlepszy dodatek zimową porą.
  • sok malinowy- herbata z sokiem z malin rozgrzewa, działa napotnie i zbija gorączkę. Duża zawartość witaminy C wzmocni też naszą odporność.
  • konfitury- ten dodatek znany jest głównie u naszych wschodnich sąsiadów. Dodajemy ją do naparu lub serwujemy na spodeczku, zjadamy łyżeczką i popijamy gorzkim napojem. Dzięki temu sami decydujemy o smaku, wybierając ulubioną konfiturę. Najczęściej podawana jest malinowa lub z róży.
  • alkohol- popularna szczególnie w górach herbata z prądem.

Oczywiście wszystko potrzebuje odpowiedniej oprawy. Herbata wypita z tak ładnej filiżanki jeszcze lepiej smakuje. 
 

Oto lista firm skąd pochodzą te cuda:)

Mam nadzieję, że dowiedzieliście się czegoś nowego o tym popularnym napoju. Jestem ciekawa jakie Wy macie sposoby na popołudniowy relaks? Koniecznie podzielcie się swoimi sposobami w komentarzach.

Zapraszam Was również na mój instagram @damazprowincji

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza